Preloader

Uparivanje vina sa morskim plodovima i ribom

Uparivanje Vina sa ribom kao i morskim plodovima su prirodni spoj koji ima dugu istoriju ljudske gastronomije. Ovaj savršeni spoj kulinarskih delicija i vina oduvek je bio popularan i omiljen među ljubiteljima hrane i vina.

Kombinacija ribe, morskih plodova sa vinom može biti prilično zahtevna jer ukusi ribe i morskih plodova mogu biti vrlo delikatni i lako se mogu prekriti previše jakim vinom. Stoga je važno odabrati vino koje će se dobro slagati sa ukusima morskih plodova.

Za jela poput svježih škampi, školjki ili sipe, preporučuje se suvo belo vino, poput Chablis-a, Sauvignon Blanc-a ili Vermentino-a. Ova vina imaju dovoljno kiseline da se dobro slože sa ukusom morskih plodova, ali nisu previše jaka da preuzmu dominaciju nad ukusom hrane.

Ako se odlučite za jela s punijim ukusom poput tunjevine ili lososa, tada biste trebali odabrati nešto punije bijelo vino ili lagano crveno vino. Chardonnay, Riesling i Pinot Noir su odličan izbori.

Kada se radi o jelu poput morskih plodova sa testeninom ili rižom, obično se preporučuje bijelo vino koje ima dovoljno kiseline da se dobro složi sa ukusom morskih plodova, ali i dovoljno tela da se izbori s masnoćom testenine ili riže. Primeri vina koji se dobro slažu s ovim jelima su Fiano, Greco di Tufo i Falanghina.

U konačnici, savršena kombinacija hrane i vina zavisi od sopstvenog ukusa i preferencijama. Važno je eksperimentirati i pronaći vina koja će se dobro složiti s vašim omiljenim jelima ribe i morskih plodova. 

Uživanje u hrani i vinu!

POPUST AKCIJA
REGULARNA CENA 2.000,00 DIN AKCIJSKA CENA 1.500,00 DIN